Klimatsmarta val inom mat
-Köp ekologiskt. Börja med tre basvaror som potatis, ris och kött. Det blir en bra start - som gör skillnad.
-Använd sådant som har säsong. Billigare och fräschare.
-Välj svenskt kött. Så vet du att djuren haft det okej.
-Köp inte hotade fiskarter. Det finns inte mycket att välja på men sej, alaska pollock, hoki, strömming, sill, gös, flundra och musslor är på gröna listan.
-Låt grönsakerna vara basen i matlagningen - inte köttet. Jag börjar planera middagen vid grönsaksdisken. Vad ser gott ut? Vad vill jag ha? Och sedan väljer jag kött eller fisk som komplement.
-Köp kvalitet. Jag vill hellre ha en dyr men riktigt god entrecôte än fyra billiga men sega som inte smakar gott.
-Gynna ambitiösa mataffärer, småskaliga uppfödare och odlare. Vi måste vara rädda om dem som satsar på kvalitet.
-Laga mat. Undvik halvfabrikat, särskilt pulversoppor och såser. De innehåller få riktiga råvaror men många konstiga tillsatser.
-Matlagning tar lite längre tid än uppvärmning av halvfabrikat. Men det är ju en fråga om prioriteringar. Riktig mat kan kanske vara värd några minuters försakat tv-tittande.
-Skaffa en bra stavmixer. Så kan du göra de där sopporna på färska grönsaker, rotsaker och svamp. Särskilt barn gillar soppor bättre ju slätare de är.
-Det är solklart klimatsmart att ta vara på rester.
-Det blir färre rester och mindre att slänga om du tänker efter redan i affären. Butikerna är konstruerade för att vi ska överkonsumera. Det är bra att vara medveten om det.
-Köp inte flaskvatten.