Klimatsmarta val inom mat

  -Köp ekologiskt. Börja med tre basvaror som potatis, ris och kött. Det blir en bra start - som gör skillnad.

  -Använd sådant som har säsong. Billigare och fräschare.

  -Välj svenskt kött. Så vet du att djuren haft det okej.

  -Köp inte hotade fiskarter. Det finns inte mycket att välja på men sej, alaska pollock, hoki, strömming, sill, gös, flundra och musslor är på gröna listan.

  -Låt grön­sakerna vara basen i mat­lag­ningen - inte köttet. Jag börjar planera middagen vid grönsaksdisken. Vad ser gott ut? Vad vill jag ha? Och sedan väljer jag kött eller fisk som komplement.

  -Köp kvalitet. Jag vill hellre ha en dyr men riktigt god entrecôte än fyra billiga men sega som inte smakar gott.

  -Gynna ambitiösa mataffärer, småskaliga uppfödare och odlare. Vi måste vara rädda om dem som satsar på kvalitet.

  -Laga mat. Undvik halvfabrikat, särskilt pulversoppor och såser. De innehåller få riktiga råvaror men många konstiga tillsatser.

  -Matlagning tar lite längre tid än uppvärmning av halvfabrikat. Men det är ju en fråga om prioriteringar. Riktig mat kan kanske vara värd några minuters försakat tv-tittande.

  -Skaffa en bra stavmixer. Så kan du göra de där sopporna på färska grönsaker, rotsaker och svamp. Särskilt barn gillar soppor bättre ju slätare de är.

  -Det är solklart klimatsmart att ta vara på rester.

  -Det blir färre rester och mindre att slänga om du tänker efter redan i affären. Butikerna är konstruerade för att vi ska överkonsumera. Det är bra att vara medveten om det.

  -Köp inte flaskvatten.


Har du en åsikt om det här?

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0