gi-dieten

Fick önskemål om att gå lite mer ingående på just GI mat så here we go !
GI står för glykemiskt index och är ett mått på hur fort blodsockret stiger efter en måltid. När vi ätit något som innehåller kolhydrater som har väldigt högt GI bryts maten ner den till glukos som går ut i blodet som blodsocker. Vi känner oss pigga och glada när vi har högt blodsocker, men bara för stunden...

Mat med högt GI (dåligt)
Vattenmelon.
Popcorn.
Fullkornsbröd bakat på vete.
Vissa sorters godis.
Många frukostflingor.


Mat med lågt GI (bra)

Gröna bönor.
Gröna ärter.
Kidney bönor.
Pinto bönor.
Äpplen.
Druvor.
Apelsiner.
Röda linser.
Jordnötter.
Jordgubbar.
Äppel- och apelsinjos.
Bananer.
Bovete.
Spaghetti.

Även om GI är högt för ett livsmedel behöver det inte nödvändigtvis vara dåligt. I många fall kanske omvandlingen till blodsocker är snabb men den totala mängden kolhydrater i livsmedlet kan vara låg.

Detta är fallet för flera frukter. Dessa livsmedel finns ingen anledning att undvika. Tvärtom har frukt i otaliga undersökningar visat sig förebygga allvarliga sjukdomar.

Det finns ett betydligt större vetenskapligt stöd för att frukt och grönsaker förebygger sjukdomar än att GI-metoden är positiv för hälsan. Det är alltid bra att äta en eller flera frukter till varje måltid.


Har du en åsikt om det här?
Postat av: Daniel

hehe tack! :)

bra blogg ;)

2009-11-20 @ 23:36:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0